Meld deg på vårt nyhetsbrev

E-posten er allerede registrert

Takk for interessen!

Vi har nå registrert din e-postadresse.

28-29 Fotballdommer og Deltamedlem foto Siv M Bjelland

Kommunisér bedre og unngå trøbbel

God forberedelse er toppdommer Svein Oddvar Moens beste virkemiddel for å takle krevende konfliktsituasjoner. Han sier han også er den første til å innrømme at han kan gjøre feil.

TEKST: Siv M. BjellandFOTO: Siv M. Bjelland

Likhetene mellom fotballdømming på toppnivå og forhandlinger med arbeidsgiver er flere: I begge situasjoner gjelder det å beholde roen og du har mye å vinne på å være godt forberedt – også i forhold til å takle det uventede.

Svein Oddvar Moen er halve tiden ansatt som ambulansearbeider ved Helse Fonna i Haugesund, og er medlem i Delta. I tillegg dømmer han toppkamper innenfor det internasjonale fotballforbundet, FIFA, og det europeiske fotballforbundet, UEFA.

Delta-medlem og fotballdommer i verdensklasse

I jobben FIFA/UEFA-dommer Svein Oddvar Moen er mest kjent for møter han noen av verdens mest profilerte kranglefanter – de store fotballstjernene - Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain) og Lionel Messi (FC Barcelona). Flere av dem kjent for sine harde utfall mot dommere. De to sistnevnte hadde Moen som dommer i Champions League-kampen mellom Barcelona og Paris Saint-Germain 15. april i år (3-1).

Moen ble tatt godt imot av de tillitsvalgte i Nettverk Sørvest som møttes til faglig påfyll og sosialt samvær i Haugesund på forsommeren. Moen snakket om kommunikasjon og konflikthåndtering i krevende situasjoner.

Norske fotballdommere i toppen

Norge er en middelmådig fotballnasjon på spillernivå, men fotballdommerne fra Norge er mye nærmere toppen av fotballen enn spillerne. Norske dommere er kjent for å være rakrygget, modige og ubestikkelige. Svein Oddvar Moen er en av Norges topputøvere internasjonalt på sitt felt, som fotballdommer for FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) og UEFA (Det europeiske fotballforbundet), ifølge TV2s fotballekspert, Davy Wathne.

Gjør det ikke enkelt for oss

- Noen folk lager trøbbel og er bare ute etter å gi motstand. Hvordan møte dem? Hvordan skal jeg kommunisere med dem?

På fotballbanen i internasjonale toppkamper er det titusenvis av mennesker på tribunen, på de største arenaene opp mot 90.000. Nesten like mange som i kommunene på Haugalandet (Karmøy, Bokn, Haugesund, Tysvær, Utsira og Vindafjord) til sammen.

Støynivået er høyt. Det er umulig å snakke sammen.

- Publikum er kritisk, spillerne er ikke innstilt på å gjøre det enkelt for oss. Det gjør noe med oss, sier Moen.

Beholde roen

Evne til å beholde roen er hans styrke, mener han selv. Valget om å satse som dommer kom da han var 18 år, andre års junior og dømte kamper på høyere nivå enn han selv spilte.

Moens dommerteam består av seks personer. Mange av egenskapene han får bruk for som ambulansearbeider, er også nyttige i den halvdelen av arbeidstiden i jobben som internasjonal toppdommer i fotball.

Menneskelig svikt

Moen og hans dommerteam var i hardt vær i mai i år, da det som i ettertid helt klart var en offside ble oversett i semifinalen i en europaliga-kamp mellom italienske Napoli og ukrainske Dnipro. Resultatet var at bortelaget fikk godkjent et avgjørende mål. En avgjørelse som ble mye omtalt i etterid.

- Jeg er den første til å innrømme at jeg er et menneske og kan gjøre feil, sier Moen.

Må vite alt om alle

- Tenker dere på kommunikasjon før dere går inn i et møte, spør Moen?

- Det skal ikke være noen tilfeldigheter når vi dømmer en kamp. Vi må vite alt om alle. Vi skal jo snakke med hverandre, ikke mot hverandre, sier han.

- Noen spillere trenger et smil, noen trenger en bekreftelse. Andre ganger er arroganse og null kommunikasjon eneste mulighet.

En av verdens mest beryktede fotballspillere, Diego Costa (FC Chelsea), er blant spillerne Moen møter på jobb som FIFA/UEFA-dommer. Costas aggressivitet bringer ham stadig i konfliktsituasjoner dommere må rydde opp i. Han har flere ganger blitt utestengt fra viktige kamper.

- En spiller som Diego Costa er bare ute etter å lage trøbbel. Han kan knekke oss. Han kan ødelegge karrieren min, hvis han vil. Jeg må klare å kommunisere med ham. Dere møter også noen som bare gir dere motstand.

Laber fotballinteresse

Flere av Moens ambulansekollegaer sitter i salen, blant dem foretakstillitsvalgt i Helse Fonna, Oddvin Næsse. Men det store flertallet blant de rundt 70 personene i salen er av det minst fotballinteresserte kjønn, kvinner.

- Er det noen her som er interessert i fotball, spør han.

- Nei, er svaret som runger klart mest.

Når en gruppe damer flokker seg rundt Moen i pausen er det ikke for å prate fotball. De står i kø for å ta selfie/sjølvie sammen med den kjekke, unge haugesunderen.

- Dere har sikkert større konflikter enn oss, for oss handler det bare om fotball, sier Svein Oddvar Moen, sånn halvveis på spøk.

 

 

comments powered by Disqus