Meld deg på vårt nyhetsbrev

E-posten er allerede registrert

Takk for interessen!

Vi har nå registrert din e-postadresse.

36-37 Oddvin Næsse initiativtaker og sykkelentusiast Helse Fonna foto Siv M Bjelland

Tilbyr førstehjelp på to hjul

Sommeren blir travel for sykkelambulansen, skal vi tro Oddvin Næsse, en av initiativtakerne til det nye tilbudet i Helse Fonna.

TEKST: Siv M. BjellandFOTO: Siv M. Bjelland

Den nye tjenesten gir kortere responstid der det er store folkemengder, som på festivaler og sportsarrangementer.

Ildsjelene bak den nye tjenesten ved Helse Fonna helseforetak er de sykkelinteresserte ambulansearbeiderne, Oddvin Næsse og Bjørn Ole Gullichsen Larsen.

En prat på pauserommet om å bruke sykkelinteressen i jobben startet det hele. Ledelsen tente straks på prosjektet. Etter lanseringen av tjenesten har de to kollegene opplevd overveldende god respons.

Oddvin Næsse (42) er hverdagssyklist, ambulansearbeider på AMK (50 prosent) og foretakstillitsvalgt for Delta ved Helse Fonna (50 prosent). Kollega Bjørn Ole Gullichsen Larsen er ambulansearbeider og paramedic.

- Selv om det er noen kostnader innledningsvis, vil sykkelambulansene betale seg over tid, mener Næsse.

Gir kortere responstid

Ved alvorlige tilfeller vil sykkelambulansepersonellet ved et sentrumsarrangement komme seg fram på et minutt eller to.

- Det er betydelig raskere enn en bil som skal tråkle seg gjennom folkemengden, sier Oddvin Næsse.

Sykkelambulansen gjelder i hele Helse Fonna, ikke bare i Haugesund. Den kan settes inn ved behov fra Tysnes i nord til Skudenes i sør. Sykkelambulanse er et nytt tilbud som arrangører kan leie inn ved behov. En sykkelambulanseenhet vil alltid bestå av to sykler i følge. I tillegg vil de kunne ha med en lærling på sykkel.

Ambulansetjenesten pre-hospitalt har forandret seg voldsomt de siste årene, både når det gjelder kompetanse og utstyr. Sykkelambulansen vil kunne ta seg av alt fra skrubbsår til hjertestans. Utstyret er enklere enn i en ambulanse, men har med hjertestarter og alt du trenger for å redde liv.

- Vi skal kunne holde liv i pasienten til ambulansen kommer og til vi får flere ressurser på plass, sier Næsse.

Ofte er det egentlig ikke behov for ambulanse. Sykkel vil avklare det reelle ressursbehovet.

Stor interesse blant ambulansekolleger

Oddvin Næsse har fra første stund opplevd mye positiv interesse for prosjektet. Blant de ambulanseansatte har interessen vært stor, 18-19 personer har meldt seg og vil være med. Sykkelambulansen er et godt bidrag til arbeidsmiljøet er sykkelambulansen også, skal vi tro Næsse.

Helse Fonna har fysiske krav som må være bestått for å være med. Ambulansesyklistene må bestå en sikkerhetstest, i tillegg til å ha godkjent ambulanseutdanning. I tillegg til at ambulansearbeidere har fagbrev, tar stadig flere paramedic videreutdanning på høyskole.

Tror på travel sommer

Premieren for sykkelambulansen var 16. april med pressekonferanse i Haugesund. Alle lokale medier og NRK stilte. Det tok rett og slett av. Sykkelambulansen i Helse Fonna har fått masse henvendelser.

- Jeg er overveldet over responsen. Vi skal nå få oversikt og se hvor vi har anledning til å delta, sier Næsse.

Han forteller at de har mange å spille på og regner med at de kan stille der det er behov for det.

- Jeg har tro på at dette vil vare i mange år framover. Hos oss har sykkelambulansen gitt positive effekter på alle måter, sier Næsse.

Andre byer som har sykkelambulanse i Norge er Oslo, Drammen og Bergen. Oddvin Næsse så sykkelambulanser første gang i England og syntes det så kult ut.

- Sykkelambulanse er hensiktsmessig, mangfoldig og allsidig, sier han.

Takker arbeidsgiveren

Oddvin Næsse trekker fram støtten fra direktør for medisinsk serviceklinikk i Helse Fonna, Anne Hilde Bjøntegård.

- Uten henne hadde vi ikke klart å gjennomføre dette, sier han.

Helse Fonna har gitt det medisinsk utstyret.

Som en ekstra ressurs har hans mor, Gunvor Næsse, stilt opp og fotografert både på premieredagen og på Sykkelens dag, bilder Ta del velvilligst får bruke.

Aktuelle begivenheter for sykkelambulansen

17. mai blir første arrangement. Så kommer Hårfagrerittet – et lokalt sykkelritt (juni). Deretter følger blant annet Iron Man Haugesund – Sveio (juli), Skudefestivalen (juli), Sildajazzen (august), Amandafestivalen (august) og Stordfest (februar), for å nevne noen av de større arrangementene der sykkelambulansen er aktuell.

Fakta Helse Fonna

Helse Fonna helseforetak har ansvar for å gi spesialisthelsetjenester til mer enn 170.000 mennesker i 18 kommuner.

Sykehusene i Haugesund, Odda, Stord og Valen hører inn under Helse Fonna. Fire distriktpsykiatriske senter komme i tillegg: Folgefonn DPS, Haugaland DPS, Karmøy DPS og Stord DPS. Administrasjonsstedet er i Haugesund.

 

comments powered by Disqus