Meld deg på vårt nyhetsbrev

E-posten er allerede registrert

Takk for interessen!

Vi har nå registrert din e-postadresse.

100 års feiring av kvinners stemmerett!

Norge var den første selvstendige staten i verden som ga stemmerett til kvinner på lik linje med menn.

TEKST: Audun Hopland

Vi är många

vi är hälften

av alle människor i stan

Av alla här i landet

Vi är många

Vi är hälften

Ja, hälften av alla som finns

är kvinns

Wava Stürmers kampsang underbygger at kvinner skal ha innflytelse i samfunnet. 11. juni er det 100 år siden innføringen av stemmerett for kvinner i landet vårt. Vi var den første selvstendige staten i verden som ga stemmerett til kvinner på lik linje med menn.

Kvinners innflytelse har vært avgjørende for vårt demokrati og vår velstand. Kvinner er nå i framtredende posisjoner i hele det norske samfunnet. Din fagforening Delta (tidligere KFO og KFL) har vært ledet av sterke kvinner, av Berte Rognerud på 1950-tallet, av Randi Bjørgen på 1980- og 1990-tallet og av Gunn Olander siste tiår.

Camilla Collett (1813 -1995) var en av våre første kvinnesakskvinner. I 1890-årene ble kvinnebevegelsen en massebevegelse og debatten hardnet til.

Sammenlignet med åtselsbillens gnaging

Biskop J.C. Heuch mente det var mot Guds skaperordning at kvinner skulle ha stemmerett. Da ville familien oppløses, moralen ødelegges, samfunnet komme ut av likevekt og kvinnen ville bli til «et vanskabt Misfoster …, et Neutrum». Stortingsmann Ole Olsen Malm påstod at man i kvinnesakens støy kunne høre åtselsbillens gnaging på samfunnslegemet.

I 1901 fikk kvinner stemmerett ved kommunevalg hvis hun tjente en viss sum penger, eller var gift rik. I 1907 fikk de inntektsavhengig stemmerett ved stortingsvalg, i 1910 full stemmerett ved kommunevalg og i 1913 ved stortingsvalg.

Aagot Berentsen var den første kvinnen som stemte i Kristiania etter stemmerettsvedtaket i 1913. På vei til sydamen sin gikk hun forbi stemmelokalet i Grünerløkka skole sammen med sine tre små barn.

- Noen overtalte meg til å gå først inn. Jeg fikk vite at ingen kvinner ennå hadde vært i de andre stemmelokalene i byen, fortalte hun i 1963.

Fortsatt uten innflytelse

Verdens kvinner har i stor grad stemmerett, men uten egentlig innflytelse. I 2012 utgjorde kvinner under tjue prosent av alle folkevalgte parlamentsmedlemmer. Kvinners politiske innflytelse er viktig i seg selv. Camilla Colletts budskap er at kjærligheten mellom mann og kvinne blir meningsløs når konvensjonene tvinger den ene parten til å være passiv.

På den nasjonale nettside for jubileet, www.stemmerettsjubileet.no finner du informasjon og en kalender med ulike arrangement over hele landet.

Audun Hopland er redaktør i Ta del

comments powered by Disqus